A fény olyan része az ember életének, amely nélkül lehetetlen lenne élni. A nappalok és éjszakák folyamatos váltakozása az egyik fő meghatározó eleme a mindennapjainknak. Korábban, amikor még nem létezett mesterséges fény, a napfény volt az egyetlen fényforrás, amihez alkalmazkodni tudtak az emberek. A Nap segítségével tudták mikor kell kelni, mikor kell munkába indulni és mikor fejezzék be a napot.
Manapság ez már annyira megfordult, hogy képesek vagyunk teljesen függetleníteni magunkat a tél és a nyár szervezetre gyakorolt hatása alól. Az életünk része a mesterséges fényforrás, nélküle elképzelhetetlen a létezés. Ezek a mesterségesen előállított fények meghosszabbították a nappalokat és a szervezetünkre is hatást gyakorolnak a színhőmérsékletükkel. A színhőmérséklet a látható fény egy jellegzetessége. „A fényforrás színhőmérsékletét az általa okozott színérzet és egy hipotetikus feketetest-sugárzó által létrehozott színérzet alapján határozzák meg.” (wikipédia)
Köztudott, hogy a fény, befolyásoló hatással van a hormonháztartásunkra és a napi életritmusunkra, ezért nem mindegy milyen mesterséges fénnyel vesszük körbe magunkat. Ha természetes napfény van, a kék szín, ami az ébrenlétért felelős, délben éri el a csúcspontját, ezért ekkor vagyunk a legaktívabbak, legdinamikusabbak a nap folyamán.  Ahogy kezd sötétedni, alkonyodni a kék szín helyét a vörös veszi át, ami a melatonin hormon növeléséért felelős.
„A melatonin az alvási ciklust irányító hormon. Megnöveli a REM-ciklus hosszát és élénk álmokat eredményez, hat a test hőmérsékletére és álmosságot okoz.” (wikipédia)
A melatonin kizárólag sötétben vagy halvány megvilágítás mellett választódik ki és álmosságot okoz, ekkor az segíthet a közérzet javításában, ha erős benti fényt alkalmazunk. Viszont ezzel is vigyázni kell, mert a mesterségesen előállított kék fény nagyon komoly egészségügyi zavarokat okozhat. Éppen ezért ajánljuk mindenkinek, hogy ne mindenhova ugyanolyan színű fényforrást válasszon, hanem helyiségenként mást-mást. Például abba a szobába, ahol dolgozunk és szeretnénk, hogy a figyelmünk ne lankadjon érdemes kékesebb fényt választani, míg a hálószobába, nappaliba, vagy ahol pihenni szoktunk sárgásabb fényt válasszunk, amilyen a napsugár is.
Egy kutatás bebizonyította, hogy már egy normál szobai fény, ami kevesebb, mint 200lux elegendő ahhoz, hogy később tudjunk elaludni a melatonin termelés késése miatt. Időben ez jelenthet akár 90 percet is, így nem csoda, ha másnap fáradtnak érezzük magunkat.
Összegezve, ha szeretnénk kipihenten ébredni másnap, alkalmazzunk meleg fehér színhőmérsékletű led fényforrást! Termékeink között megtalálható minden foglalat típusnál a hideg és meleg fehér színhőmérséklet.


Végül lássuk, mit ígér a LED lámpa, milyen előnyei vannak!

– energiatakarékos
– környezetbarát technológia
– kiváló irányítottság- minimális fényszennyezés
– alacsony karbantartás költségek
– tág fényáram szabályozási lehetőségek
– széles határok között változtatható színhőmérséklet

A világjárvány

miatt webshopunk

átmenetileg

nem üzemel!

Megértésüket köszönjük!