A led világítás elterjedésének köszönhetően rengeteg helyen térnek át a takarékosság ezen formájára. Nagyvárosokba, városokba, falvakba próbálják korszerűsíteni a világítást, hogy minél több pénzt meg tudjanak spórolni és más fontos dologra tudják azt elkölteni. Van, ahol az intelligens világításban hisznek, ami azt jelenti, hogy csak akkor világítanak a fényforrások, ha valaki vagy valami éppen arra megy. Máshol a közvilágítást led-re cserélték le és ezáltal csökkentették a költségeket jelentős mértékben. Felmerül a kérdés, hogy melyik a hatékonyabb, jobb megoldás.

A led-eknek az az egyik nagy előnye, hogy felkapcsolás után azonnal világítanak, nem kell várni semmilyen bemelegedésre, lekapcsolásnál pedig azonnal elsötétül. Ebből következik, hogy a led világítás kombinálva az intelligens világítással lehet a nyerő megoldás. A LED lámpával ugyanolyan fényt lehet biztosítani, mint a korábban jelen lévő és még most is sok helyen alkalmazott hagyományos nátriumossal.

Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke egy rádió interjúban azt mondta, egyértelműen a LED-é a jövő. Már az utóbbi években is rengeteget fejlődött a technológia és ez a tendencia folytatódni fog a továbbiakban is.  Szerinte nem kell a kistelepüléseknek elkapkodnia a fejlesztést, mert idővel még olcsóbb lesz a led-es világítás. Azt is elmondta, hogy a kutatók újabb és újabb fényforrásokkal kísérleteznek laboratóriumi körülmények között.

Lakosságnak megéri?

Ha valaki hosszútávon gondolkodik, annak mindenképpen érdemes elgondolkodni a cserében. Érdemes úgy végrehajtani a cserét, hogy mindig csak az éppen kiégett égő helyett helyez be modernebb led világítást. A kutatók szerint 30-40%-os megtakarítást eredményezhet a teljes csere.

A világjárvány

miatt webshopunk

átmenetileg

nem üzemel!

Megértésüket köszönjük!