A LED világításról

LED világítás

Fontos tisztázni már a legelején, hogy olyan, mint LED izzó, nincs. A Led nem izzik még csak nem is ég, hanem világít. Ezért helytelen az a megnevezés, hogy LED izzó vagy LED égő. Mi maradunk annál, hogy LED világítás. Manapság a legenergiatakarékosabb megoldás a LED.

De pontosan mi is az a LED?

 

Egy fénykibocsátó dióda, amely fényt bocsát ki az egyenfeszültség hatására. Már 1955-ben feltalálták, majd az évek során addig fejlesztették, hogy ma már messze a legkevesebb energiát fogyasztja.

A különbség, a hagyományos égőkhöz képest, az hogy a LED folyamatos használat esetén sem fogja megégetni, megsütni az ember kezét, ha véletlenül hozzáér. A LED nem termel jelentős hőt, sőt nem is tesz jót neki a nagyon meleg környezet. A szobahőmérséklet az ideális környezet. Különbség még az élettartamban látható. Egy LED 20-50 ezer órán keresztül is képes működni, szemben a hagyományos égőkkel, amelyek élettartam a teljesen kiszámíthatatlan. A LED-et nyugodtan lehet fel- és lekapcsolgatni, nem fog semmilyen kárt tenni benne és az élettartam sem lesz rövidebb. Nem tartalmaz gázt, ezért az sem befolyásolja működésének élettartamát, ha hirtelen hőmérséketváltozás következik be.

LED esetében is választható hideg- illetve meleg fehér fényű. De fontos itt megjegyezni, hogy a mai modern lakberendezők a hideg fehér színű fényt részesítik előnyben.

Összefoglalva nyugodtan mondhatjuk, hogy a LED világítás közép- és hosszútávon mindenképp a legjobb választás az otthonunkban.

ELŐNYÖK:

–       a villamos áram számla jelentősen csökken (akár 90%-al is a világításra eső része) LED világítás használata esetén

–       nem vibrál és nem zavaró a fénye, sőt még a bemelegedési ideje sincs

–       kíméli a szemet

–       tökéletes fényérzet

–       le- és felkapcsolhatjuk, amennyiszer csak akarjuk, nem romlik a hatásfoka

–       hatásfoka jobb, mint a hagyományos égőké, vagy energiatakarékos égőké

–       5-15 év élettartam

–       környezetbarát

Amit fontos megnézni, LED választás esetén

 

Led és led között is van különbség, ezért szeretnénk Önnek megkönnyíteni a választást, hogy mit nézzen meg mindenképp. Régen, amikor csak hagyományos égők léteztek könnyű volt az összehasonlítás, mert megnéztük, hogy hány Watt-os az adott égő és kiválasztottuk a nekünk megfelelőt. Manapság már nem ezt kell figyelembe venni, hanem azt, hogy hány LUMEN az értéke. A lumen másnéven fényáram, nem más, mint a fényforrás által a tér minden irányába kibocsátott fény mennyisége.

Egy példán bemutatva:

Ha van egy hagyományos 60W-os égő aminek a fénykibocsátása 700lumen, akkor mindenképp olyan Led-et érdemes választani, amelynek ugyancsak minimum 700 lumen a fénykibocsátása. Ez nálunk például az E27-es foglalat esetében egy 9W-os Led-nek felel meg, amelynek 810 lumen a fénykibocsátása.

Energiatakarékosság: megtakarítás: 66 830 Ft

Vegyünk példaként tíz hagyományos és tíz LED égőt! Tíz hagyományos 60 Wattos égő áll szemben tíz 9 Wattos LED égővel. Napi 8 óra használattal és 45 Ft/kwh energiárral számolva a hagyományos égők energiaköltsége 78 624 Ft, míg a LED-es égőké mindösszesen 11 794 Ft. A különbség és ezzel a spórolás pontosan 66 830 Ft.

A fényforrás annál gazdaságosabb, minél több Lument sugároz és minél kevesebb energiát ad le hő formájában.

A következő táblázat mutatja meg általában melyik LED helyettesíti a hagyományos égőt.

Ez gyártónként természetesen változhat a korábban említett fénykibocsátás miatt.

Hagyományos

égő watt

Lumen

LED 
watt

15W

120-135 lm

1.5W

25W

220-250 lm

3 W

40W

410-470 lm

5 W

60W

700-805 lm

9 W

75W

920-1055 lm

10 W

100W

1330-1520 lm

17 W

150W

2140-2450 lm

25 W

200W

3010-3450 lm

35 W

Milyen helyiségbe, milyen fogyasztású égőt?

A világítás tervezésénél, először mindenképpen gondolkodjunk el, melyik helyiségben milyen tevékenységet szeretnénk végezni és ehhez mekkora fényerőre van szükség. Gyakran fogjuk-e le- és felkapcsolni az égőt, izzót. Egy előszobába, közlekedőkbe általában elég a kisebb fényerő, mint ahogy a tévénézéshez is. A nagyobb fényerőre a konyhában, olvasószobában, íróasztalnál van szükség. Fürdőszobában, wc-ben mindenképpen olyan világítástechnikát alkalmazzunk, amely bírja a gyakori le- és felkapcsolást. Azt már kimutatták, hogy erre a legalkalmasabb a LED világítás, mivel nem árt neki a sokszori kapcsolgatás.

MEGÉRI MEGVENNI A MINŐSÉGET!

Megéri az „A” és „B” energiacímkével ellátott égőket, izzókat megvenni, mivel 10-15-ször tovább bírja és csak ötöd annyit fogyaszt, mint egy hagyományos égő. Nagyon fontos jó döntést hozni és nem szabad rövidtávon gondolkodni. Lehet, hogy a jelenben egyszeri költségként többet kell kifizetni, viszont utána több éven keresztül sokkal kevesebb lesz a havi áram költség és garantált, hogy nem kell 2év után újra égőt venni!

A világítás az a terület, ahol mindenki könnyedén tud spórolni és jelentősen csökkenteni a villamos energia felhasználást. Az EU célja, hogy a hagyományos villanykörtéket fokozatosan szorítsa ki a piacról.

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Különbségek az izzólámpa, halogén izzó és a LED között!

Izzólámpa: legismertebb és legrégebbi elektromos fényforrás. Esetében a fényt a volfrám szál adja, amelyet az elektromos áram izzít fel és az üvegburában levő semleges gáz vagy vákuum óv meg az oxidáló hatásától. Színe kellemes, meleg fény. Élettartama körülbelül 1000 üzemóra. Az izzó óriási hátránya, hogy a hatásfoka nagyon alacsony, a belevezetett energia 2-5%-át hasznosítja fényként a többi kárba vész hő formájában.

Halogénlámpa: az izzólámpa továbbfejlesztett formája. 20-30%-kal jobb a hatásfoka, mint az izzólámpáé, a lámpába halogén elemet juttatnak. Ez is ugyanúgy felforrósodik, ezért sok hőt termel és tilos hozzáérni, mert éget! A forma, színhőmérséklet és élettartama is hasonló, mint az izzólámpáé. Felhasználása inkább olyan helyeken érdemes, ahol gyakorta történik fel- és lekapcsolás.

LED: a legmodernebb megoldás. Élettartama nagyon hosszú, több évig is működőképes. Óriási előnye, hogy 70-80%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint az izzólámpa. Nem forrósodik fel használat közben.

A világjárvány

miatt webshopunk

átmenetileg

nem üzemel!

Megértésüket köszönjük!