A következőkben szeretnénk bemutatni egy szakértő, Dr. Borsányi János fényforrás szakmérnök és nyugalmazott főiskolai docens véleményét a világításról. Cikkében szót ejtett az izzólámpákról, a kompakt fénycsövekről és a led-es (a jövő fényforrása) világításról is.
Már köztudott tény, bár még nem biztos, hogy mindenki hallott róla, az Európai Unió hozott egy határozatot, amelyben olvashatjuk, hogy fokozatosan kivonják a piacról a hagyományos halogén izzó lámpákat.

Felmerülhet a kérdés: Miért van erre szükség? Mivel fogunk világítani ezután?

A cikkben Dr. Borsányi János azt írja, hogy érthető legyen, miért van szükség a halogének kivonására, tisztában kell lenni néhány alapvető világítástechnikai fogalommal. Először is tudni kell a fényforrások gazdaságosságának két fő befolyásoló tényezőjét. Az egyik az, hogy mennyi fényt bocsátanak ki mennyi villamos energia felhasználásával, a másik pedig, hogy hány órán keresztül képesek üzemelni. A fénykibocsátás az időegység alatt kisugárzott fényenergiát jelenti lumenbe kifejezve. A tudomány jelenlegi állása szerint az elért maximális fényhasznosítás jelenleg 200lm/W, de elméletileg 683lm/W is elérhető lenne, amelyet nem fogunk, de nem is célunk elérni. A másik tudnivaló a fényforrások élettartamához kapcsolódik. Egy halogén izzó körülbelül 1000-2000 üzemórát bír ki. Ez azt jelenti, ha naponta 3 órát használjuk, akkor akár 1 év alatt is kiéghet. A kiégésnek 2 oka van, az egyik a szálvékonyodás, amit a volfram párolgás idéz elő, a másik az anyagban jelen lévő hibahelyek. A kompakt fénycsövek átlagos élettartama széles skálán mozog a hirdetések szerint. A minimum a 3000 óra, a maximum pedig akár 20.000 óra is lehet egyes típusoknál. A Led izzóknál is elég nagy különbségek találhatók. Az biztos, hogy a maximum élettartamuk jelen állás szerint maximum 50.000 óra lehet. Ha valaki olyat lát, hogy ennél több, akkor az biztos nem igaz. Az 50.000 óra is kicsit túlzásnak tűnik.

Fontos szempont, hogy a halogének elég nagymértékben károsítják a környezetet. Azt mindenki tapasztalhatta már, hogy a halogén izzók nemcsak világítanak, de nagyon erős hőt is kibocsátanak, ami villamos energiát vesz igénybe. Ezt a kárba veszett villamos energiát kell pótolni és előállítani az erőműveknek. Csak érdekességképpen a jelenleg háztartásokban alkalmazott világításból adódóan 37 millió tonna CO2 (szén-dioxid) távozik a légtérbe.

Mi váltja fel az izzólámpákat?

Több jelölt is van, ami az utódja lehet az izzólámpáknak. Ilyen például a kompakt fénycső és Led világítás, vagy a törpefeszültségű halogénlámpák. Bár a halogének is izzók, tehát nagy megtakarítás ezekkel sem érhető el. A led-ek pedig a jövő fényforrásai, viszont az áruk elég drága. Azt el kell azonban mondani, hogy nagyon gyors ütemben fejlődnek ezek is.

Korábbi cikkünkben készítettünk egy összehasonlítást a halogén, kompakt, led izzókra, az eredmény megtekinthető itt!

A világjárvány

miatt webshopunk

átmenetileg

nem üzemel!

Megértésüket köszönjük!