A fény fontos része az emberi életnek. Ha nem lenne fény, akkor nagyon nehéz lenne az élet. Fényhez pedig hozzájuthatunk természetes – (napsütés) és mesterséges úton (különböző égők, izzók, világítástechnikák). Elengedhetetlen például, hogy a világítás jól működjön éjszaka az utcákon, közutakon vagy otthon a szobába, konyhába.

De azon kívül, hogy a világítás láthatóvá teszi a láthatatlant, élettani szempontból is pozitív hatása lehet.

Nézzük, milyen területeken van fontos szerepe a fénynek:

–          ha jó a világítás, a szemet jobban kíméli, ezáltal később fárad el a szem

–          közutak, utcák biztonságát növeli közlekedés szempontjából

–          munkahelyen segíti a termelékenységet, precizitást

–          szépíti az adott környezetet a jó megvilágítás

–          serkenti a tanulást

–          hangulatjavító

A fény nem csak a hangulatot javíthatja, hanem a közérzetünket és biológiai folyamatokat is. Manapság a környezetvédelem is nagy hangsúlyt kap, amit a megfelelően kiválasztott világítástechnikával mi is segíthetünk. Régi hagyományos izzók lecserélése modern led izzókra. Ez energia felhasználás szempontjából körülbelül 40% spórolást jelenthet. Kutatók kimutatták, hogy azok a jelek, amelyeket az agy feldolgoz, több mint 80%-a a szemen keresztül érkezik a fény segítségével.

A JÓ megvilágítás előnyei

Ahhoz, hogy otthon nyugodt környezetben tudjunk pihenni, jól kell megválasztani, milyen helyiségbe milyen világítás kerüljön. A nappaliba és hálószobába mindenképpen ajánlott lágyfényű világítás, ami pozitívan segíti a pihenést. Ahol munkát végzünk, mint például a konyhába, dolgozószobába káprázásmentes, erős fényű világítást javaslunk, hogy a figyelem éber maradjon.

Jelentős hatásai a világításnak:

–          jelentősen lecsökkenthető az áramfogyasztás, azokon a helyeken, ahol naponta több órát is tartózkodunk (led izzóval, led fénycsővel)

–          jó hatásfokú lámpatestek segítségével kellemes atmoszféra alakul ki

–          szabályozható fény, amely a hangulatot is tudja módosítani

Teljesítőképesség, koncentráció növelése

Legalább 10%-a az embereknek irodában dolgozik, számítógépen. Nagyon fontos, hogy a dolgozók jól érezzék magukat, mert ezáltal munkateljesítményük is jobb lesz. Ezért van szerepe ebben az esetben a világításnak. Kutatók szerint irodában dinamikus világítást célszerű használni. Ugyanez a helyzet a tanintézményekben is, ahol a diákoknak naponta több órát kell koncentrálniuk.

 

A világjárvány

miatt webshopunk

átmenetileg

nem üzemel!

Megértésüket köszönjük!