Azt már mindenki kívülről tudja, hogy a Led izzók energiatakarékosak, hosszú élettartamúak, bármennyiszer fel- és lekapcsolhatók, de vajon azt tudja-e, hogy nem bocsátanak ki UV-fényt?

Ez egy nagyon fontos dolog, mert ezzel fény derült a mosóporok legnagyobb trükkjére! Mert hogy a fehérítő hatás csak egy trükk. Miért látjuk mégis fehérnek a ruhákat?

Mert olyan anyagokat raknak a mosószerekbe, FWA-t, amely UV sugárzás hatására, kék fényt bocsát ki. Ennek a kék fénynek köszönhetően tűnik úgy a ruha, mintha fehér lenne, írja a Gizmodo. Mivel azonban a Led nem bocsát ki UV-fényt, ezért a ruhák már nem látszódnak annyira fehérnek, elmarad a fehérítő hatás!

Dr. Kevin Houser végzett egy kísérletet, amelyben 39 nem színvak alany volt. A lényege az volt, hogy frissen mosott ruhákat kellett sorba rendezniük, fehérségük szerint hagyományos világítás mellett. Itt nem is történt semmi meglepő eredmény, az FWA anyagnak köszönhetően. Utána viszont ugyanezt kipróbálták Led világítás mellett és az eredmény máris megváltozott. A ruhák össze-vissza teljesen véletlenszerűen kerültek sorba. A megoldás az lenne, ha gyártanának UV fénnyel dúsított fényt kibocsátó LED-eket. Ez azonban nem valószínű, úgyhogy a mosószer gyártók törhetik a fejüket miként varázsolják fehérré a ruhákat!

A világjárvány

miatt webshopunk

átmenetileg

nem üzemel!

Megértésüket köszönjük!