A tengerpartok óriási fényszennyezettsége miatt eltévednek a tengeri teknősök írta az Origo. Ezért a NOAA kutatói borostyánszínű fénnyel izzó LED-re cserélik a világítást, amelyet az állatok szeme nem érzékel. Mivel a tengeri teknősök éjszaka rakják le a tojásaikat, különböző fények alapján tájékozódnak. A tengerpartok nagymértékű fényszennyezettsége viszont megtévesztheti őket és az óceánpart helyett könnyen másfele vehetik az irányt. Éppen ezért valamit sürgősen ki kell találni a probléma megoldására. A NOAA kutatócsoport (National Oceanic and Atmospheric Administration) kitaláltak egy jónak tűnő megoldást, amely sem a turistákat sem a teknősöket nem vezeti félre. Borostyánszínű fénnyel világító LED lámpákat szerelnének fel a jelenlegi éles fehér fénnyel világító lámpák helyett. Az első kísérleti lámpaoszlopokat a floridai tengerpartra helyezték el.

tengeri-teknosok1

Így néz ki a LED-izzós lámpaoszlop, ami a floridai Casino Beach-en van (Forrás:U.S. Fish and Wildlife Service)

„ A tengeri teknősök szeme a víz alatti fényviszonyokhoz szokott, ahol az életük 99,9%-át töltik” nyilatkozta Ben Frater, az U.S. Fish and Wildlife Service biológusa. „Nem látják a borostyánsárga hullámhosszt, így egyszerűen a LED lámpák fényét sem fogják észrevenni”

Mi az a fényszennyezés?

Azt nevezzük fényszennyezésnek, amikor az esti égboltot feleslegesen mesterséges fényforrásokkal világítjuk meg. A technikai fejlődés oda vezetett, hogy a fénynek a mennyisége, amelyet a városok pazarló világítása jelent, környezetkárosító tényezővé vált.

A világjárvány

miatt webshopunk

átmenetileg

nem üzemel!

Megértésüket köszönjük!