Megjelent annak a kutatásnak az eredménye, amelyet az Óbudai Egyetem végzett el 200 háztartás bevonásával. Azt szerették volna megvizsgálni, hogy a háztartások hány százaléka használ hagyományos izzókat, kompakt fénycsöveket, halogén égőket és Led-es világítást.

Az eredmény nem volt meglepő, mert a háztartások 48%-ban (96 háztartás) még a régi hagyományos izzók vannak. Egyébként ezeket, az Uniós szabályok szerint szeretnék leépíteni a magas fogyasztásuk miatt. De jelenleg ez a leggyakrabban előforduló világítás a családoknál. A második helyen a kompakt fénycsövek végeztek 30%-al (60 háztartás), a harmadik pedig 19%-al (38 háztartás) a halogén égők. A Led izzók (helyesebb inkább Led világítás) messze lemaradva a sorban 3%-al (6 háztartás). A magyarázat nagyon egyszerű: hiába alacsony rettentően a fogyasztása, áruk viszonylagosan drága a többi világításéhoz képest.

akkor most megéri vásárolni vagy nem?

Az Óbudai Egyetem kutatásában arra jutott, hogy a drágaság csak az első pillanatban tűnik valóban drágának. A kísérletükben összehasonlítottak egy 60 wattos hagyományos izzót, egy azzal megegyező Lumen értéket (fényerőt) produkáló Led-es izzót és kompakt fénycsövet. A fogyasztási versenyt természetesen fölényesen a Led izzó nyerte meg. Ezen az eredményen nem is lepődött meg senki. Viszont ezek után, a Buksza az egyetem mérése és saját kalkulációja alapján kiszámolta és összehasonlította ezen izzók fogyasztását forintra levetítve. Az alap feltételezés az volt, hogy egy lakásban 20 hagyományos vagy kompakt izzó van (a kutatás eredménye is ezt mutatta). A Led izzók 7,7 ezer Ft-al fogyasztottak kevesebbet a kompaktokhoz képest és 19 ezer forinttal kevesebbet a hagyományos izzókhoz képest.

A következő ábrán láthatók a Buksza kalkulációi

izzok_egymas_ellen
forrás:http://buksza.postr.hu/ledes-ego

Alapvetően ez még kevés információ arra, hogy mit érdemes használni. Tehát folytassuk tovább a számolgatásokat. Egy hagyományos izzót és kompakt fénycsövet egészen biztos, hogy 1-3 éven belül cserélni kell, mert kiégnek vagy valami bajuk lesz. A Led izzóknál ugyanez a szám minimum 8-10 év, de nyugodtan számolhatunk még többel is. Persze ott is fordulhatnak elő problémák, de azok általában már az elején kiderülnek. (Cégünk éppen ezért is mer 2 év garanciát vállalni minden Led-re). Tehát, amíg elhasználunk 3-5 hagyományos izzót, addig Led-ből nagy valószínűség szerint csak 1-et fogunk. Plusz ha hozzászámoljuk az évi fogyasztásbeli különbséget, akkor közép- és hosszútávon gondolkodva mindenképp megéri Led világításba invesztálni.

Mi azt javasoljuk, hogy akinek jelenleg hagyományos izzói vannak, azok várják meg míg kiégnek azok és utána szép fokozatosan térjenek át a Led izzókra.
Ez ésszerű megoldásnak tűnik, mivel így nem lesz nagy költség egyszerre és nem fogják pazarlásnak érezni a régi égők lecserélését.

A világjárvány

miatt webshopunk

átmenetileg

nem üzemel!

Megértésüket köszönjük!