Amikor odakerülünk a boltba és ki kell választani milyen égőt, izzót válasszunk otthonunkba könnyen bizonytalanná válhatunk. A választék óriási, mint ahogy a különbségek is az egyes izzók között. És most, hogy már Led világítás is létezik, csak bővült a választék. Azonban led és led között is nagy lehet a különbség.

Mégis, akkor hogy döntsünk jól?

Vásárlás előtt mindenképpen el kell dönteni, hogy mi is a cél. Valószínűleg mindenki az szeretné, hogy minél olcsóbb legyen, minél kevesebb fogyasztással viszont nagy teljesítménnyel. Ez a 3dolog nagy valószínűséggel nem fog teljesülni egyszerre, mert a hagyományos izzók bár olcsók, de a fogyasztásuk nagy. Míg a led izzóknál pont fordított a helyzet, alacsony fogyasztás mellett magasabb ár. Eldöntjük, hogy,  szeretnénk hosszú távra megoldani az otthoni világítást, ezért led-et választunk. Na igen! De még itt is különböző gyártók, eltérő fogyasztású és fényerővel rendelkező termékei vannak.

Első lépés, hogy megtudjuk milyen foglalatú izzóra van szükség. Lakásokban, házakban valószínűsíthető, hogy vagy E14-es vagy E27-es vagy GU10-es foglalat van. Ezeken kívül még GU5.3-as is előfordul ami másnéven MR16 foglalat. Ezután döntsük el, milyen teljesítményű izzót szeretnék. Ezt a gyártóknak kötelező feltűntetni a dobozokon, szóval itt segítség nélkül is össze tudjuk hasonlítani a különböző izzókat. És akkor most érkeztünk el ahhoz a pillanathoz, amikor döntést kell hoznunk, hogy hagyományos izzó vagy led izzó. A led fogyasztása töredéke a hagyományosénak. Ha ezt választjuk, akkor viszont melyik fogja helyettesíteni a régi otthoni izzónkat. Itt jön a következő fontos tulajdonság, amit MINDEN ESETBEN meg kell nézni izzó választásnál. Mekkora a fényereje az izzónak, azaz hány lument ad le. Például egy hagyományos 75W teljesítményű izzó 810 lumen fényáramot bocsát ki, ami a led izzók közül a 9W-osnak felel meg. A fényáram megegyező, viszont a felhasznált energia különbség hatalmas. El kell döntenünk még azt is, hogy milyen legyen az izzó színhőmérséklete. Van hideg fehér és meleg fehér. A színhőmérsékletet Kelvin fokban adják meg. A meleg fehér javasolt azokon a helyeken, ahol sok időt töltünk el, mert a hideg fehér sokkal jobban fárasztja az emberi szemet. A meleg fehér fényt szokták a nap fényéhez hasonlítani, amihez az emberi szem szokva van.

Összegezve a led drágább, viszont sokkal kevesebbet fogyaszt, élettartama minimum 10-szer több, mint a hagyományos izzóé, aminek viszont előnye az olcsóság. Ezért kell eldönteni mindjárt már a vásárlás elején, hogy szeretnénk-e évekre előre megoldani a világítással kapcsolatos problémákat vagy évente mindig visszatérni a boltokba és időt, energiát pazarolni a vásárlásra.

A világjárvány

miatt webshopunk

átmenetileg

nem üzemel!

Megértésüket köszönjük!