Felépítésüket tekintve többféle led-et is megkülönböztetünk, azonban a legismertebbek és legelterjedtebbek az smd ledek és cob ledek. Most itt mindegyiket bemutatjuk röviden, de az smd és cob ledekkel kicsit hosszabban is foglalkozunk. A legrégebbivel indítjuk a sort és a végén mutatjuk be a legmodernebb felépítést!

DIP led-ek

dip_led
A DIP led-ek nem világítási célra lettek kifejlesztve. Két kivezetésük van, amik műanyag búrába vannak öntve.  A hőelvezetése nem megfelelő, ezért túlmelegedés jön létre nagyobb fényteljesítmény esetén. Ennek következtében viszont csökken a kibocsátott fény. Ez a legrégebbi technológia.

SMD led-ek

smd_led_1  smd_led_2                    

 

 

 

SMD = Surface Mounted Device, azaz felületszerelt eszköz. A különbség a DIP ledekhez képest, hogy ezek nem lábakon állnak, hanem a felületre felfektetve szerelik, így a hőelvezetést meg lehet oldani. A 3528 típus és 5050 típusú led a legelterjedtebb az SMD led-ek közül.

High Power led-ek

high_power_led_1    high_power_led_2

 

 

Ezek, mint ahogy a neve is mutatja nagy teljesítményű 1w-os led-ek. Nagyon jó az 1 wattra jutó fényáramuk, létezik már olyan is, ami több mint 100 lumen fényerőt tud. Ennél a fajta led-nél már muszáj megoldani a hőelvezetést, mert a melegedése jelentős.

COB led-ek

cob_led_1    cob_led_2
COB = Chip On Board-nak a rövidítése. Hőelvezetése nagyon jó, ami annak köszönhető, hogy a nagy teljesítményű chipet közvetlenül az alaplemezre szerelik. Mivel jó a hőelvezetése nem melegszik, ami megnöveli a led élettartamát. Viszont ennél a fajtánál nagyon fontos, hogy jól meg legyen oldva a hűtés.

MCOB led-ek

mcob_led_1    mcob_led_2

 

 

MCOB = Multi Chip On Board. A legújabb fejlesztésű led. Mivel a led élettartamát az határozza meg, mennyire jól tudja leadni a hőt a környezetének, folyamatosan ezen a problémán dolgoznak a fejlesztők. Az MCOB lényege, hogy a led több kicsi felületen jelenik meg és nem egy nagyon.

A világjárvány

miatt webshopunk

átmenetileg

nem üzemel!

Megértésüket köszönjük!